Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

και πάλι η κουβέντα για το νερό....

Το νερό νεράκι....δεν μπορούμε που δεν μπορούμε πια να πιούμε το νερό της βρύσης, που σημειωτέο, η Περαία είχε πολύ καλής ποιότητας νερό, τώρα θα πρέπει να τρέμουμε ότι δεν θα θέλουμε να κάνουμε ούτε και μπάνιο με το νερό που θα τρέχει από τις βρίσεις μας; Να πλένεις τα δόντια σου με ένα ποτήρι από τον Αλιάκμονα...εις υγείαν!!!
Άσε που δεν είναι ότι το εξυπνότερο να εξαρτάσαι για το βασικότερο αγαθό από άλλον και μάλιστα από ιδιώτη...δεν παρακολουθείτε τι γίνεται ανά τον κόσμο;;; Τι προβλήματα είχαν και έχουν χώρες που ιδιωτικοποίησαν τη ύδρευση;;; Και που θα φτάσουμε!!!! Γιατί να μην φερθούμε έξυπνα και να διαχειριστούμε σωστά τα όσα έχουμε;;;
Γιατί πρέπει να είμαστε πάντα πίσω από την εποχή μας;;; Να μαλώνουμε αν θα κάνουμε γεωτρήσεις που, πότε και πόσες;;Υπάρχει κάτι που λέγεται διαχείριση υδάτινων πόρων. Και μάλιστα σε επίπεδο Μεσογείου.
Υπάρχει η δυνατότητα επανάχρησης των υδάτων που φτάνουν ως λύματα στους βιολογικούς καθαρισμούς του Αγγελοχωρίου και της Θεσσαλονίκης. Η δυνατότητα αυτά τα νερά να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων του δήμου Θερμαϊκού και των πάρκων της περιοχής της Θεσσαλονίκης....άρα την εξοικονόμηση του φρέσκου πόσιμου νερού από τα υπόγεια αποθέματα. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζετε τόσο το φαινόμενο της υφαλάτωσης των αποθεμάτων νερού όσο  και των ρηγμάτων εξαιτίας της υπεράντλησης. Μαζί και με άλλα έργα που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση των ομβρίων στον υδροφόρο ορίζοντα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Με μια έξυπνη μελέτη σίγουρα θα μπορέσει ένα ολοκληρωμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από τα πράσινα ταμεία της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και την καινοτομία όπως και από την διαχείριση υδάτινων πόρων Μεσογείου.
Αναφέρομαι και στο αποχετευτικό της Επανομής που θα μπορούσε να επεξεργαστεί τοπικά τα λύματα και να επαναχρησιμοποιηθούν τα παραγόμενα νερά απευθείας για άρδευση δίχως να απαιτούνται πολλές και ακριβές μεταφορές τόσο των λυμάτων όσο και των υδάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου